Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Αυτοσχέδιες διαδρομές!

Βρισκόμαστε στην ηλικία των 2,5- 3 ετών και ακόμη εξερευνούμε και εξελίσσουμε την αδρή κινητικότητα. Τα παιδιά είναι αρκετά σίγουρα για τον εαυτό τους και δοκιμάζουν να κάνουν πολύ πιο σύνθετες κινήσεις. Όπως να ισορροπήσουν , να περάσουν από μικρά περάσματα κ.α.

Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στα παιδιά ο χώρος και η δυνατότητα ώστε να εξασκούν στο έπακρο την κίνησή τους. Τα δικά μας παιδιά έχουν περάσει σε ένα επόμενο στάδιο… καθώς δεν περιμένουν από τους ενήλικες να οργανώσουν τον χώρο έτσι ώστε να πειραματιστούν αλλά τον οργανώνουν Μόνοι τους!
Απίστευτα πλάσματα!



Ένα μεσημέρι, λοιπόν, η Κύνθια και η Μαργκώ καθώς έπαιζαν με τα ξύλα έφτιαξαν μια διαδρομή. Μια διαδρομή την οποία στην αρχή την χρησιμοποίησαν για να πηδάνε από την μία πλευρά στην άλλη και έπειτα σαν δοκό ισορροπίας. Το ενδιαφέρον τους για τα ξύλα συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. Κάθε φορά τα ξύλα έπαιρναν μια άλλη μορφή και οι κανόνες άλλαζαν από τα ίδια τα παιδιά.


Ορισμένοι από αυτούς ήταν:
  • -          Περπατάμε χωρίς να χαλάσουμε τα ξύλα.
  • -        Δεν πρέπει να ακουμπάμε τα ξύλα.






Τα παιδιά μέσα από αυτό το παιχνίδι αναπτύσσουν την αδρή κινητικότητα, κοινωνικοποιούνται και αναπτύσσουν τον λόγο καθώς θέτουν από μόνοι τους, τους  κανόνες της ομάδας. Αναπτύσσεται η δημιουργικότητά τους και γνωρίζουν χωρικές έννοιες όπως ανάμεσα, πάνω, κάτω κ.α.





Όλοι οι παραπάνω στόχοι ικανοποιούνται στο έπακρο καθώς πηγάζουν από τα ίδια τα παιδιά και όχι από εμάς τους ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου