Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Παιχνίδια με τις αισθήσεις

Το κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά για να γνωρίσουν τον κόσμο είναι το σώμα τους και οι αισθήσεις. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους. Θα αναφέρω απλά κάποιες ενδεικτικές δραστηριότητες.
Όσο αναφορά την αίσθηση της γεύσης, μπορούμε να τους προσφέρουμε έχοντας κλειστά τα μάτια να δοκιμάσουν διάφορα πράγματα, όπως φρούτα, λαχανικά κ.α. Καλό είναι να τα παροτρύνουμε να περιγράψουν με λόγια τι γεύση έχει αυτό που δοκιμάζουν. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αναπτύσσουν τον λόγο τους. 

Όσο αναφορά την ακοή μπορούμε να κάνουμε παιχνίδια με τα μουσικά όργανα. Ενώ ήμαστε κρυμμένοι παίζουμε μια μελωδία με ένα, δύο ή και τρία μουσικά όργανα ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθυνόμαστε. Ποιο μουσικό όργανο ακούστηκε; Έτσι τα παιδιά αναπτύσσουν τον λόγο, την κριτική τους ικανότητα και γνωρίζουν τα μουσικά όργανα. Αναφορικά με την αίσθηση της όρασης, μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά διάφορα υλικά, διαφανή ή λιγότερο διαφανή ώστε να παρατηρήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Ένα πολύ καλό υλικό που ενθουσιάζει τα πιο μικρά παιδιά είναι οι χρωματιστές διαφάνειες. Όσο αναφορά την αίσθηση της αφής ένα πολύ καλό υλικό είναι τα εύπλαστα υλικά όπως το ζυμάρι που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας. Τα παιδιά καθώς συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με ποσότητες, να παρατηρήσουν πως αλλάζει η ύλη, από υγρή σε στερεά, να συνεργαστούν κ.α. Μπορούμε στο ζυμάρι να προσθέσουμε ρύζι ώστε να είναι πιο σκληρό και να ασχοληθούμε με έννοιες όπως σκληρό- μαλακό. Να προσθέσουμε χρώμα και να παρατηρήσουμε ομοιότητες και διαφορές. Να «κρύψουμε» μέσα στο ζυμάρι διάφορα υλικά, όπως μεγάλα φασόλια και μέσω της αφής να προσπαθήσουμε να τα ανακαλύψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου