Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Το αλεύρι δεν κόβεται!

Είμαστε μια ομάδα με έντονες μαγειρικές αναζητήσεις! Η μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματός μας. Και είναι μια δραστηριότητα που όλοι την απολαμβάνουν!

 Μέσα από την μαγειρική τα παιδιά  μαθαίνουν να συνεργάζονται και να παρατηρούν. Γνωρίζουμε μαθηματικές έννοιες, όπως ποσότητες και ασχολούμαστε με φυσικές επιστήμες, όπως πως αλλάζει η ύλη π.χ  το αλεύρι όταν προσθέσεις νερό; Επιπλέον αναπτύσσουμε τους λεπτούς χειρισμούς καθώς χρησιμοποιούμε μαχαίρια για να κόψουμε  τα φρούτα και διάφορα άλλα μαγειρικά σκεύη.







Η μαγειρική είναι μια δραστηριότητα που καλύπτει πολλούς παιδαγωγικούς στόχους. Αλλά όσους και αν αναφέρω νομίζω πως πάντα κάτι θα μου διαφεύγει. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πράγματα και κάνουν διαπιστώσεις που πολλές φορές ούτε καν φανταζόμαστε.




Μια από αυτές τις διαπιστώσεις έκανε και ο Θανάσης (2,5 ετών) και μας την εξέφρασε κατά την διάρκεια του μαθήματος yoga. Σε ένα σημείο του μαθήματος yoga παριστάνουμε ότι μαγειρεύουμε. Τα πόδια μας είναι η κατσαρόλα όπου μέσα τοποθετούμε ότι υλικά προτείνει ο καθένας από εμάς κάνοντας μία κίνηση π.χ. χτυπάμε τα χέρια στο πάτωμα όταν κάτι χρειάζεται κόψιμο, κινούμε τα χέρια δεξιά αριστερά όταν κάτι απαιτεί άλειμμα ή πασπαλίζουμε όταν πρόκειται για κάτι που έχει την αντίστοιχη σύσταση.
Κάποια στιγμή, όμως η Νικόλ έκανε λάθος και έβαλε το αλεύρι στην κατσαρόλα χτυπώντας τα χέρια δυνατά στο πάτωμα.
«Το αλεύρι δεν κόβεται!» φώναξε ο Θανάσης. Και μας έκανε όλους να συμφωνήσουμε μαζί του και να αναπροσαρμόσουμε την κίνησή μας.

Γιατί όταν έχεις μαγειρέψει και έχεις παρατηρήσει την σύσταση και τις ιδιότητες των υλικών.. έχεις άποψη και την εκφράζεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου